Uväznená v čase

22.07.2014 15:34

 Kristína Ježovičová

Uväznená v čase

Vydavateľ: Richard Lunter – Kicom

obalka-z-orig-2-6-2014-copy.jpg

Anotácia :
Alexandra sa po pohrebe starej mamy dozvedá, že jej dvojča Matej zostrojil zariadenie schopné cestovať v čase, len aby mohol navštíviť svoj idol z devätnásteho storočia – nebezpečného bezcharakterného sodomistu, grófa Richarda Grevilla. V tajnej pivnici nájde vynález spolu s bratovým odkazom, v ktorom jej predkladá návrh. Praje si, aby ho v prestrojení za muža nasledovala do Londýna. Jeho sestra sa, napriek miernemu zaváhaniu, podujme na bizarnú cestu do minulosti. Nevšedný stroj ju však vysadí na úplne inom mieste, než Matej naplánoval. Alexandra sa, odkázaná iba sama na seba, ubytuje v nevábne pôsobiacom hostinci. Hneď prvú noc jej neuveriteľné dobrodružstvo skomplikuje pohľadný muž, ktorého ktosi vyhodí pod oknami prenajatej izby. Podujme sa na jeho záchranu. Oplatí jej to? Pomôže jej nájsť brata? Dokedy pred krásnym mužom dokáže schovávať jemné ženské črty?

xxx

RECENZIA

Tak táto kniha aj autorka je pre mňa veľmi príjemným prekvapením.

Ako napovedá anotácia, kniha v sebe spája prvky fantasy a tak trochu scifi, keďže sa v nej prelínajú dve časové obdobia - súčasnosť a minulosť. 

Alexandra v súčasnosti žije vo veľmi komplikovanom vzťahu s Petrom - kedysi najlepším priateľom a zároveň sukničkárom a očakáva posun - z mileneckého vzťahu, ktorého jadrom je len skvelý sex k rodine a deťom. Peter je však opačného názoru a radšej vzťah nie príliš vyberaným spôsobom ukončí, akoby mal prijať fakt, že povrchnosť Alexandre už nestačí. 

Do všetkého Alexandrinho trápenia jej umrie babička na Orave a rodina s otcom alkoholikom a bratom - fyzikálnym géniom sa poberie na pohreb. V noci sa však stane niečo nečakané a ona sa ocitne v Edwardovskom Anglicku - sama ako prst v cudzej krajine, bez ochrany a v dobe, ktorá ženám rozhodne nepraje.

V prezlečení za mladého muža v páchnucom hostinci neďaleko Londýna zachráni život nladšiemu bratovi vojvodu Sheridana a zápletka sa môže začať.

Vtip, romantika, erotika, napätie... táto kniha má všetko, čo od romantickej knihy očakávate a číta sa sama. Ak som už napísala, táto kniha bola pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Autorka sa svojou prvotinou trafila do vkusu čitateľa, ktorý je odchovaný na zahraničných autorkách zvučných mien a rozhodne sa popri nich nestratí. Hoci štýlu možno chýba vypísaná ruka a niektoré pasáže by chceli dôslednejší zásah redaktora, rozhodne príbeh samotný má potenciál osloviť a zaujať slovenského čitateľa. Príbehy s prvkami fantasy a prelínaním dôb sú vždy atraktívne, žiadané a čítané a takých je v pôvodnej tvorbe veľmi málo.

Chválim žáner i výber témy. Chválim spracovanie, dávku humoru, fantázie, živé dialógy i monológy hlavnej hrdinky. Chválim prácu s naštudovaním doby, zvyklostí, historických faktov. Chválim iskrenie medzi hlavnými hrdinami 

Vytýkam záver, ktorý bol síce prekvapujúci a tak to má byť, no určite by si pýtal väčší priestor a OBÁLKU. Pri všetkej úcte k autorke, k takému žánru NIE! Ani náhodou!

Vcelku však hodnotím veľmi kladne, kniha mi spríjemnila dva popoludnia a odporúčam. Čítajte :)