Havraní princ - recenzia

20.05.2014 17:27

Elizabeth Hoyt

Havraní princ

 

Obrázok

 

medium-havrani_princ.jpg

Mladú vdovu Annu takmer zrazí do blata na ceste muž na koni, sprevádzaný obrovským psom. Neromantické a trápne. Anna sa dozvie, že gróf zo Swartinghamu, muž s tvárou poznačenou kiahňami a s povesťou zlostného grobiana hľadá tajomníka, lebo dvoch, slabšie povahy, už vyhnal. Anna využije situáciu a zamestná sa uňho, musí totiž do spoločnej domácnosti so svokrou doniesť niečo na obživu. Svojou nebojácnosťou a usilovnosťou grófa zaujme a z nevrlého šľachtica sa postupne stáva galantný spoločník. Anna si uvedomuje, že sa zaľúbila a cíti k nemu fyzickú túžbu. Mladá žena stojí pred voľbou, či ten oheň v sebe potlačiť, ako sa na cnostnú vdovu patrí, alebo ho nechať, nech sa naplno rozhorí...

The Raven Prince

Vydal Klokan 2008

Obrázokanotácia:

Mladou vdovu Annu donutí finanční tíseň přijmout práci u hraběte ze Swartinghamu. Muž se zjizvenou tváří a pověstí vznětlivého hrubiána vyhnal už dva sekretáře. Pohrdá ženami, ale nemá na výběr, a tak ji přijme do svých služeb. Schopná a nebojácná Anna si brzy získá jeho důvěru. Den po dni tají ledy mezi nimi, z nevrlého šlechtice se stává galantní společník. Anna si s údivem uvědomí, že k hraběti cítí lásku a fyzicky po něm touží. Mladá žena stojí před volbou, zda oheň v sobě potlačit, jak vdově káže dobrý mrav, nebo se nechat vášní unést.

 

Obrázok

Konečne po dlhšej dobe kniha, ktorá rozhodne stála za to. Spôsob, akým bola napísaná, úryvky z rozprávky, ktorá sama o sebe túto knihu osviežila, ba dokonca aj príbeh samotný, to všetko ma oslovilo tak, že som tú knihu zhltla takmer na posedenie.

 

Havraní princ, rozprávka, ktorá uvádza každú jednu kapitolu, bola nádherná, hoci ju poznáme aj u nás v niekoľkých variáciach, predsa len bola spracovaná tak pútavo, že som sa na každú časť tešila.

Anna je vdova, ktorá žije vo veľkej finančnej tiesni, ale napriek tomu sa sa obetavo stará o svoju svokru, hoci jej zosnulý manžel narobil veľké problémy, nielen v majetkovom vysporiadaní, ale aj v citovom živote. Napriek tomu je z nej zásadová žena a neváha prijať zamestanie, ktoré sa na ženu vôbec nehodí.

Edward je zasa absolútnym protikladom hrdinov,na akých sme zvyknuté. Nie je to žiaden krásavec ( jeho tvár i telo sú poznačené kiahňami), nenosí sa ako dokonalý gentleman, je hrubý, výbušný, neporiadny... a pritom neskutočne sympatický.

Jedného dňa, Anna prichýli vo svojom skromnom dome chorú prostitútku. Hoci je celá dedina aj s jej zamestnávateľom na nohách a jednoznačne ju odsúdia, následné udalosti z tohto stretnutia rozpútajú veľmi zaujímavý a osviežujúci príbeh, ktorý všetkým čitateľkám ( i čitateľom ) môžem len vrelo doporučiť. 

PS. Veľmi sympatické vedľajšie postavy, vrátane psa, vás určite pobavia...

Od autorky vyšlo : Tygří princ ( mňam...)

a Ikar pripravuje ďalšiu zo série: Leopardí princ  čítajte viac_ https://www.bux.sk/knihy/207735-havrani-princ.html?show=odkazy#additional-info 

Diskusná téma: Havraní princ - recenzia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok