Recenzia na Rytierovu česť /Koki napísala...

03.01.2015 17:37

Rytierova česť - recenzia

Najnovší román z pera Janky Pronskej ponúka jeden z nezabudnuteľných príbehov. Mne ho ponúkol určite. Ukázal ľudskú zlobu, pomstychtivosť, túžbu po moci a nakoniec aj to, k akej záhube vedie hon za mamonou. 
 
Príbeh je aj o tom, že pestovať v sebe nenávisť sa nevypláca. Dôkazom sú osudy súrodencov Cudorovcov. V každom z nich sa skrývalo veľké zlo, ktoré v nich podnecovala už od malička ich matka. Huckala svoje tri deti proti najmladšiemu Filipovi. A keď ho vyslali ako rytiera do boja, rátali s tým, že už sa nikdy nevráti...
 
Filip Cudar vyrastal v nepriateľskom prostredí. Cítil sa neľúbený, odstrkovaný, a keď začal veriť, že našiel svoje šťastie v náručí mladej manželky a synčeka, prišiel o nich. Nečudo, že sa z neho stal pustovník a muž, ktorý nenávidí vlastných súrodencov. Čitateľovi sa tak začala núkať otázka, prečo Cudarovci nenávideli vlastnú krv, prečo chceli za každú cenu zničiť vlastného brata? Z čoho pramenila ich nenávisť, ich zloba?
 
Katarína Forgáčová mala podobný osud. Keď bola mladá, padla do rúk Petrovi Cudarovi, z čoho vzklíčil v jej lone plod. Za to, že sa dieťaťa nechcela vzdať ju odvrhol vlastný brat Viliam a vyhodil ju na ulicu ako odsúdeniahodnú prespanku. S dievčatkom - Lenorou - vyrastala u sokoliara Pavla, ktorý jej nahradil rodinu a naučil ju svojmu umeniu. 
 
Osud týchto dvoch "vydedencov" zviedol dokopy. Aj keď sprvu ich k sebe dohnala nenávisť, postupom času sa zmenila na lásku. Autorka tu výborne vykreslila charaktery oboch postáv. Nielen z opisov, ale aj skutkami, si ich čitateľ dokázal veľmi dobre predstaviť a pochopiť ich činy. Tu však treba spomenúť (a pochváliť!) i to, že autorka sa nezamerala iba na dobre vykreslené postavy u hlavných hrdinov, ale, že výborne opísala aj ostatné postavy. Súrodenci Cudarovci - Peter, Štefan i Tereza akoby vystupovali z knihy. Ich povahy neboli iba ploské, jednotvárne a nemožno ich označiť ani vyslovene za zlé. Svoje charaktery menili tak, ako sa menia i ročné obdobia, tak ako mení ľudí čas, skúsenosti, poznanie... 
 
Osudy hrdinov boli veľmi spletité a pútavé; dej čitateľa držal v napätí až do samého konca. Dovolím si tvrdiť, že tento hodnoverne vykreslený príbeh lásky si iste nájde čestné miesto v každej domácej knižnici.